Saturday, 14 September 2013

KENANGAN MENGUSIK JIWA






KENANGAN MENGUSIK JIWA

Masa yang telah kita lalui ia tiada akan berulang lagi. Cuma ditinggalkan sabagai kengangan .Masa berlaku nya sesuatu peristiwa itu atau apa-apa yang kita lalui , kita tidak terfikir ia akan menjadi kenangan indah atau pahit untuk masa akan datang. Namun ia terus berlalu tanpa kita toleh kebelakang. Pejam celik, pejam celik begitu jauhnya uncle telah tinggalkan masa-masa yang telah uncle lalui. Kalau dulu uncle seorng kanak2 kini uncle dah menjadi warga emas. Kalau emas semua orang tahu ia sengguh bernilai dan jadi impian setiap insan dimasa kini. Tapi kalau warga emas ianya bukanlah impian tetapi satu anugerah Allah kepada manusia tanpa diminta. Nilainya sudah tiada lagi dari segi produktif. Hanya sebagai penunggu masa untuk perjalanan jauh yang akan tiba bila-bila masa sahaja. Mahu tidak mahu ia satu kenyataan yang wajib diterima.
Bila hidup seperti ayam daging terasa hidup ini seperti tiada berarti lagi.Makan tidur dan kadang kala berkhayalan yang tidak dipinta datang bertandang bermain diminda.Biasa nya selepas subuh dimasjid uncle mendengar kuliah atau takzirah yang disampaikan olih ustaz2 .Dapatlah juga sedikit sebanyak ilmu2 ugama yang uncle tidak mengetahui nya atau mana2 yang dah tahu dijadikan pula peringatan supaya tidak lupa.Maklum sajalah bila orang2 dah berusia seperti uncle ini ,ilmu2 seperti ini baru nak dikejar kan walau pun dah ketinggalan.Masa remaja dahulu lebih suka ilmu keduniaan manakala ilmu2 ugama itu hanya sekadar sampingan atau sekadar tahu lebih kurang sahaja dah rasa mencukupi.Maklum sajalah orang masih muda.Sedangkan kelapa muda pun lebih awal gugur tapi tidak juga diambil sabagai panduan dan pengajarannya unyuk difikirkan .
Pada kebiasaannya selepas makan dan minum pagi uncle membuka internet membaca akhbar2seperti harakah dan malaysiakini.Itu jadi routing harian uncle.Disamping itu baca juga berita dari bloger2 yang cukup banyak dimasa kini.Dapat juga mengetahui hal2 ehwal semasa. Facebook juga adalah kegemaran uncle,dapat berhubung dengan kawan2 lama dan kenalan2 baru facebook.Dapat juga bertukar2 pendapat atau dapat imfomasi2 yang dimuatkan olih penghuni2 facebook.Ini lah kecangihan teknologi sekarang dapat maklumat tanpa sempadan.Tak pernah terfikir difikiran uncle dulu2 dengan teknologi seperti ini.Kalau dulu2 akhbar2 lah satu2nya penyampai maklumat sama ada betul atau tidak kita kena terima juga.
Pagi ini tiada mood nak menatapi berita.Duduk dianjung rumak jauh memadang kedepan memerhati keindahan alam kurnia Tuhan.Terpadang kanak2 bermain dipadang permainan dekat quarters polis tak jauh dari rumah uncle.Betapa seronok nya mereka.Pelbagai kemudahan permainan disediakan.Beruntunglah kanak 2 dimasa kini.Jauh sekali bila dibanding dengan zaman uncle kanak2 dahulu. Tak ada satu pun seperti ini.
Tanpa di sedari fikiran uncle dah melayang jauh memorinya telah berputar kezaman silang semasa kanak2 dahulu.Teringat dan terbayang2 keadaan kampong uncle dan kehidupan masyarakat dizaman itu.Sosial,budaya dan cara hidup.Betapa indahnya zaman silang yang tidak mungkin kita nikmati lagi atau akan kembali lagi.Walau pun pahit dimasa itu tapi bila dikenangkan kembali dimasa kini terasa betapa indahnya yang sukar digambarkan.Merupakan cerita fantasi bagi jenarasi baru yang tidak pernah lalui.Suasana samalah seperti cerita2 perba yang ditayang diTV2.
Kampung uncle ialah Gaung terletak didaerah Pasir Mas Kelantan.Kampung2 yang sempadan dengan kampong uncle ialah dibahgian belakangnya ialah kampong Kiat dan Kampong Lubok Cekok.Sebelah kanan Kampung Endong,Hadapan Kampung Kubang Panjang dan Lemal,sebelah kiri pula kampong Lati dan Bangol Manok.Bila mengimbas kembali tahun2 awal enam puluhan dan tujuh puluhan sungguh jauh bebeza.Itu dizaman uncle kanak2.Kampung yang tiada jalan pengangkutan,tiada letrik,tada bekalan air paip bahkan bolih dikatakakan apa yang ada dihari ini satu pun tiada dimasa itu.Tetapi tiada sesiapa pun di masa itu yang merasa kekurangan dari segi kemudahan asas ini, sebab sejak dilahirkan lagi di biasa kan dengan keadaan seperti ini.Samalah seperti orang2 asli yang di hutan meraka tidak merasakan apa2 kekurangan walau pun orang2 diluar sana sibuk dengan pembanguna.Bagi meraka selagi hutan masih ada itu dah mencukupi.Begitu lah juga masyarakat zaman dulu2 mereka tak meminta apa2 pembangunan Cuma mereka fikirkan untuk meneruskan hidup harian yang telah diwarasinya.Itu saja,impiannya ,meraka tak fikir kenapa kerajaan tak buat pembangunan atau kenapa wakil rakyat tak pernah datang melawat kampong dan tanya khabar .Itu tak penting bagi mereka.Mereka tak pernah menyalahkan kerajaan kerana kemiskinan,atau kepada sesiapa pun mengenai nasib mereka.Bekerja dan berserah kepada Allah tentang rezki.Terima dengan redha dan tak pernah dengar ada orang2 yang memberontak.Mungkin juga disebabkan kekurangan ilmu pengetahuan dan pendidikan.Inilah satu2 kenyantaan yang harus dibanggakan. .Hidup dengan iklas dan berserah kepada Allah untuk menentukan nya.
Terbayang rumah2 yanh berselerak beratapkan bata tanah (bata yang dibuat dari tanah liat dan ia nipis warna merah bata).atap2 zing dan setengah2nya pula atap sagu atau nipah.Manakala dinding rumah2 pula dibuat dari buluh .Jalan2 raya tak ada,Cuma lorong2kecil ditepi rumah2. Suasana dikampong ini banyak rak2 (hutan2 kecil dan semak samun). Sungguh seronok uncle rasa bila bersama2 kawan2 kanak2 sebaya.Pagi2 dah merayap dalam hutan ini pergi bidah burung (listik burung2). Berkaki ayam,tidak berbaju,berkain sarung atau seluar pendek,dalam poket penuh dengan biji2 batu untuk jadi peluru biddah (lestik). Kanak2 dizaman ini kebal dengan nyamok2 atau pacat2 menghisap darah.Makan pagi tu jauh sekali.Tapi dah jadi kehidupan masyarakat begini tak menjadi apa2 masaalah. Kanak2 atau orang2 dewasa kalau mereka nak makan pagi mereka makan saja apa yang ada di rumah spt nasi sejuk,pisang atau ubi rebus.Tidak seperti sekarang ini,anak2 bila bangun pagi dah terhidang kuih mueh,nasi lemak ,nasi berlauk,nasi kerabu dan sebagainya yang enak2.Kalau dahulu tak pernah merasa perkara seperti ini.Minun air sejuk yang tak dimasak.Tak ada pun kena sakit.Mungkin ketahanan antibody dah kebal sebab dah biasa dari dalam kandungan lagi.Baby yang baru lahir pun tak ada beri susu2 berjanama seperti hari ini.Lebih2 kalau diberikan susu selain susu ibu hanya susu manis cap junjung harga lima belas sen satu tin.Pisang bakar atau nasi lembik diberi makan kepada bayi2.Ada juga yang suap gandum yang dimasak campur gula dan air,itu saja.Tapi sihat juga.
Kanak2 ramai yang tak berskolah.Hanya dihantar mengaji Quran dirumah guru Quran.Biasanya dikampung orang2 tua sebagai guru mengaji.Adalah dua atau tiga empat orang guru Quran ini dalam sesebuah kampong.Mereka mengajar dengan iklas,tiada bayaran seperti sekarang ini.Meraka hanya dapat padi zakat selepas musim menuai yang diberi olih ibubapa kanak2 yang belajar disitu.Selain dari itu setahun sekali dapatlah duit fitrah yang dikeluarkan olih ibubapa kanak2 yang belajar dengan nyn. Murid2 pula hanya ambil air sebeldi untuk basuh kaki dan bakinya dimasukan kedalam tempayang disediakan olih guru. Dulu berkaki ayam tidak seperti sekarang ni.Sebab itu disetiap rumah diletakkan sebuah tempayang dekat dengan tangga.Dan airnya dari dalam tempayang itu di ceduk dengan gayung yang dibuat dari tempurung kelapa.Uncle rasa anak2 cucu dihari ini tak dapat melihatnya lagi atau membayangkan bagaimana rupanya.Kalau musim hujan lorong2 ini penuh dengan lumpur sebab lorong2 ini juga akan jadi laluan kerbau atau lembu peliharaan penduduk.Berjalan didalam selut (lumpur)paras buku lali itu perkara biasa bagi penduduk.Dengan pacat2 penghisap darah dibetis tidak lagi geli.
Permainan kanak2 dizaman uncle tiada seperti sekarang ini dengan pelbagai permainan moden.Bola sepak ,hoki,badminton,bola tampar dan sebagainya jauh sekali.Begitu juga sukan 2, tak ada.Kanak2 dikampung kalu main bola ialah bola katak yang dipukul dengan hujung buluh yg dibuat sebagai pemukul,rasa suka juga bila main ramai2.Main wau (layang2) itu permainan yang popular yang selalu menjadi pertandingan.Biasanya selepas musim menuai (sebab musim kemarau dan padangnya luas iaitu bendang padi)Kanak2 dan orang dewasa pun selalu main wau ini.Bila ada pertandingan2 penduduk2 kampung yang berhampiran pun ikut serta.Hadiah pula seperti kambing,kain pelekat,kain tuala dan sebagainya.Kebanyakkan kanak2 berdikari membuat wau sendiri,termasuklah uncle pandai juga buat wau.Dibuat rangka dengan buluh duri (sebab buluh ini lembut dan tak patah bila dibentuk).Ditampal dengan kertas warna yang harganya hanya lima satu keeping.Gam pula hanya guna getah cair yang ditoreh dari pokok.Waktu petang baru dimainkan sebab waktu petang ada angin.Sungguh menarik bila kita tengok kelangit waktu petang dapati wau/layang2 berbagai warna.bahkan dari kampong jiran pun kita Nampak walau pun jauh sebab tinggi diangkasa.
Gasing adalah satu permainan yang diminati penduduk.Gasing jantung bentuk seperti jantung pisang.Manakala satu lagi gasing piring ia leper seperti pering.Ia di buat dari kayu (batang pokok).Bolih dikatakan semua orang zaman itu pandai membuatnya.Bahkan kanak seperti uncle pun tahu membuatnya. Ia selalu dipertandingkan permaianan ini.Yang berpusing lama tidak jatuh sebagai pemenangnya.Dimusim2 perayaan seperti hari puja umur (dimasa ini disebut hari jadi sultan)selalu di pertandingkan.Bila ingat hari puja umur ,ini adalah hari paling meriah cuti umun.Bagi penduduk kampong seperti uncle ini akan keluar kebandar untuk melihat pelbagai permainan yang dipersembahan.Padang Bank adalah tempatnya (padang majlis badaran).Berbagai permainan seperti silat,gasing,rebana,keretuk dan barbagai lagi dipertunjukkan.Banyak permaianan yg uncle dah lupa untuk mengingatinya lagi.Acara sukan tarik tali juga dipertanding antara kampung2.Bahkan binatang ternakan juga seperti kerbau,lembu,kambing juga turut dipertandingkan.Sungguh unitnya cara menyambut hari keramaian itu.Sebelah malam pula ada pe rsembahan spt dikir barat,dikir laba,wayangn kulit,pertunjukkan pentas spt sendiwara,kugiran dan lawak jenaka. Mak yong dan menorah.Sungguh menghiburkan.
Uncle meminati wayang kulit.Ia merupakan cerita penglipurlara dari dari epic2 zama dahulu,seperti hikayat Ramayana ( cerita seri rama ).
Watak2 seperti pak Dogol,wak Long,Wak yoh,Samad dan Said masih lagi terbayang dimata uncle dengan kelucuan nya yang diolahkan olih Tok Dalang (orang yang melakunkan wayang kulit tersebut dengan berbagai suara dan nyanyiannya.Tapi sekarang semua dah tak ada lagi.
Kalau ada pun sudah berubah cara pertunjukannya, bagitu juga dengan sambutannya.Sebab sekarang ni orang-orang lebih suka dengan filem2,yang dilakonkan olih artis2 jelita.
Wayang gambar pun ada.Dua panggong wayang yang ada diPasir Mas.Panggong Rex dan Panggong Geruda.Kalau hari raya Penuh sesak orang2 berebut2 nak menonton filem2 melayu.Ramailah pemuda2 dan gadis kampong keluar kebandar.Pakaian baru dan cantik dipandang pada masa itu.Tak ada apa2 jenama,asal baru dah rasa cantik dah.Bagitulah realitinya kehidupan.Dihari raya selepas sembahyang raya, keluarlah kebandar ramai 2 jalan kaki ziarah kubur,tengah hari pula nonton wayang.Bila keluar panggong dapatlah kita lihat gadis atau orang2 dewasa perempuan matanya merah berair,sebab menaggis bila tengok filem2 sedih spt Bawang putih Bawang Merah.Mereka betul2 menghayatinya. Raya dulu cukup seronok satu minggu tak habis lagi beraya,zaiarah-menziarahi,di bandar pun sibuk ,orang cukup ramai,ada yang hari2 kebandar ,maklum sajalah beraya dan pakaian baru walau sepasang saja tapi sangat gembira.
Ah ! habis dah khayalan uncle tengah syok2 diganggu olih panggil isteri mengajak teman dia kepasar.Nantilah bila ada kesempatan lagi akan uncle coretkan gambaran dizaman uncle untuk tatapan anak2 cucu uncle yang dikasihi.
Kalau pergi rantau panjang
Jangan lupa beli ragi
Kalau umur uncle masih panjang
Akan datang uncle sambung lagi

Monday, 3 June 2013

KEJADIAN MANUSIA PERTAMA


Salam kepada anak cucu uncle yang dikasihi.Kali ini uncle kongsikan serba
sedikit tentang kejadian manusia dimuka bumi ini ia itu ADAM.Terlebih dahulu
uncle mengucapkan terima kasih kepada ustaz-ustaz dan penulis-penulis yang telah
yang telah menyampaikan dan menyembarkan ilmu yang mereka ada kepada kita semua.
Walau pun uncle ini serba kekurangan dalam ilmu pengetahuan tapi uncle akan sampaikan
juga kapada anak2 cucu uncle, apa yang uncle dapat dari kuliah2 dan pembacaan.Walau
pun sedikit pengetahuan,tapi dah rasa besar bagi uncle kiranya dapat dikongsikan
bersama.Kapada yang lebih mengetahui bantulah uncle membetulkan kekurangan.Manakala
yang tidak mengetahui jadikan ini sebagai asas pengetahuan.
ADAM adalah manusia pertama dijadikan sebagai penghuni dimuka bumi ini.Untuk
mencipta Adam ini Allah SWT telah memerentahkan Malaikat Jibril turun kebumi untuk
ambil tanahnya untuk dijadikan Adam.Tetapi bumi tidak mengizimkan malaikat Jibril
mengambilnya.Bumi bimbang takut manusia yang dicipta darinya itu, akan datang
melakukan maksiat kepada Allah.Lalu Jibril balik dan menyampaikan kepada Allah
tentang keputusan Bumi itu.
Allah memerentahkan pula Malaikat Mikail turun kebumi dan mengambil tanah darinya.Malaikat Mikail ini pun gagal juga, bumi bagi alasan yang sama seperti
diberi kapada Jibril dahulu.Malaikat Mikail kembali dan menyampaikan kepada
Allah tentang keputusan bumi itu.
Akhirnya Allah memerentah malaikat Izrail pula turun kebumi ini mengambil tanah.
Bumi tetap dengan keputusan tidak membenarnya diambil.Tetapi malaikat Izrail tidak
mengalah,ia tidak akan balik jika tidak dapat menyempurnakan perentah Allah ini.Akhir
nya bumi mengalah dan membenarkan malaikat Izrail mengambilnya.
Sebab malaikat Izrail inilah yang berjaya ambil tanah dibumi ini untuk diciptanya
manusia,maka Allah telah menugaskan pula Malaikat Izrail ini juga yang akan mencabutkan roh manusia.
Malaikat Izrail ini sungguh bimbang takut nanti dibencikan olih umat manusia kerana
dia yang mencabut roh.Lalu Allah berfirman "Mereka tidak akan memusuhi kamu,Aku
mengaturkan menjadi kematian manusia itu bersebab."(spt sakit,terbunuh,terbakar dan
sebagainya ).

JENIS2 TANAH YG DIAMBIL:
Tanah dari BAITUL-MUQADIS dijadikan sebagai kepala.
Tanah dari BUKIT THURSINA dijadikan telinga.
Tanah dari IRAQ dijadikan dahi.
Tanah dari ADEN dijadikan muka Adam.
Tanah dari TELAGA AL-KAUTSAR dijadikan mata Adam.
Tanah AL-KAUTSAR pula dijadikan gigi adam.
Tanah dari KAABAH dijadikan tangan kanan Adam.
Tanah dari Paris dijadikan tangan kiri Adam.
Tanah BABYLON pula dijadikan perut Adam.
Tanah Bukit Thursina dijadikan tulang Adam
Tanah dari India dijadikan kedua2 kaki Adam
Tanah syurga Firdaus dijadikan hati Adam
Tanah Thaif dijadikan hati Adam
Tanah2 ini dicampurkan dengan air masin,air tawar,air hanyir,angin dan api.Allah
resapkan Nur kebenaran dengan berbagai sifat.
Tubuh Adam diganggang dengan genggaman " Jabarut " dan diletakkan dalam alam "Malakut".
Tanah ini sebelum dijadikan patung ia dicampurkan dahulu dengan rempah2,wangi-wangian
dari sifat sifat nur Sifat Allah dan disirami dengan air hujan "Barul Uluhiyah".
Kemudian dibenamkan didalam air "Kudral-Izzah Nya".Iaitu sifat Jalan dan Jammal.lalu
diciptanya tubuh Adam yang sempurna.
Ketika Roh diperentah masuk kedalam tubuh Adam ia tidak mahu masuk .Kemudian Allah
perentahkan Malaikat Izrail memaksa Roh itu masuk kedalam tubuh Adam.Dan akhirnya
roh ini menyerah kalah dan masuk kedalam tubuh Adam.
Semasa tubuh Adam ini berada didalam syurga kulitnya sangat2 cantik.Tetapi selepas
Adam diturunkan kebumi maka terjadilah perubahan pada kulitnya.Sebagai peringatan
kapada manusia hanya pada kuku sahaja yang masih tertinggal warnanya.Sebab itulah
kuku manusia sama warnanya walau pun mereka berbeza warna kulit.
Ditubuh Adam ini ada sembilan rongga atau liang.Tujuh terletak dikepala,dua terletak
dimata,dua ditelinga,dua dihidung,satu dimulut.Dibahagian bawah pula liang kemaluan
dan dubur.
Manakala pancainderanya pula ada lima.Mata,mulut,hidung,telinga.Anggota tubuh kulit dan tapak tangan.
Roh masuk ketubuh Adam sangat pelahan mengambil masa 200 tahun baru sampai kekepala.Setelah ia meresap kekepala maka jadilah otak,urat saraf,dan mata Adam
terus terbuka dan ia melihat kekanan dan kekiri.Dilihatnya juga bahagian bawah tubuhnya tanah yang masih keras lagi.Ketika itu juga adam mendengar para Malaikat
sedang bertasbih.Sesampainya roh kehidung,Adam terus bersin serta mulutnya terbuka.
Dan ketika itulah Allah mengajar Adam mengucap Allahamdulillah sebagai pengucapan
pertama dari mulut Adam.Lalu Allah berkata "Yarkhamukallah "(Semuga engkau diberi
rahmat Allah ).Sebab itu bila kita bersin kena ucapkan Alhamdulillah dan bila orang
orang bersin kena ucap Yarkhamukallah.Jangan marah kerana takut jangkit selsema.
Bila roh sampai kedada,dengan tiba2 Adan hendak bangun pada hal bahagian bawah nya
masih keras lagi.Ini menunjukkan sifat manusia itu tidak sabar.Allah pun berfirman
"Dan sesungguhnya manusia itu suka tergesa2"(Al-Israh:11).

Thursday, 2 May 2013

YANG SEJUK DAH HANGAT DAN YANG PANAS DAH MEMBARA


Salam buat semua anak cucu uncle dan sahabat2 uncle semua.Didoakan semua sihat dan diberkati Allah dalam hidup
harian kita semua.Dah lama uncle tak berbicara,tapi pagi ini terpanggil untuk mencatat sepatah dua kata.Lahir dari
hati tulus iklas.Jika ada terkasar bicara atau menyinggong perasaan para pembaca,terlebih dahulu uncle menyusun
jari sepuluh memohon maaf.Setiap manusia mempunyai hati dan perasaan yang berlainan cita rasa,berlainan pendapat dan berlainan fikiran.
Uncle berbicara kali ini tentang piliharaya yang menjadi bualan2 dan berita terhangat dihari ini.Akhbar2,TV dan
radio sepanjang masa berbicara hal ini.Bila duduk lebih dari seorang maka tajuk bualannya tentang pilihanraya.Tak kira lelaki atau perempuan,kanak2 atau dewasa,hal ini yang dibicara.Ini menunjukan bahawa rakyat Malaysia hari ini
dah faham tentang polotik.Diwarung2 dan kedai2 kopi dah jadi seperti dewan rakyat.Masing2 menunjukan kehebatan masing2 mempertahan kebenaran fahaman parti yang dianuti.Semasa berhujah seolah2 dia seorang saja yang pandai.Sampai bergaduh pun ada.
Ini satu kebodohan orang kita yang masih ada.Dari segi kesedaran polotik dak ada tapi berpolitik secara yang bijak masih ketinggalan.
Wakil2 rakyat dah mula masok kampung setiap cerok rantau.Begitu perihatin terhadap
rakyat.Senyum meleret dan pelbagai janji dihabur.Rumah buruk yg tak pernah pijak pun sudah datang duduk bersila dengan penuh kepura2an.Diiringi olih kaki pembodek2 yang lebih sudu dari kuah.Begitulah kenyataannya.Yang tak bersongkok akan bersongkok dan yang tak
berkopiah akan berkopiah.Yang bertahun tak kemasjid akan datang kemasjid menunjukkan kealimannya.Sampai rakyat tak nampak cacat cela mereka.Bagi mereka ini pula tak kira walau apa cara pun mereka sanggup lakukan demi cita2 dan periuk nasinya.Peluang menjadi wakil rakyat dan peluang membuat harta bukannya selalu datang.Bukan semua orang dapatpeluang seperti ini.Jadi mereka akan berjuang habis2an membujur lalu melintang patah.Bagi rakyat pula rasa bangga dan megah bila disapa olih bakal2 wakil rakyat.Merasai dirinya dikenali olih wakil2 rakyat.Perasaan khayal seperti ini menjadikan mereka memberi sokongan membabi buta.Bagi mereka yang celik IT sukar sikit
untuk diperdaya sebab mereka banyak membaca.Banyak maklumat yang diperolihi dari media masa spt blog2,facebook,tweet dan sebagainya.

Friday, 14 December 2012

YANG BERKAITAN DENGAN KAABAH

Uncle akan mengulas serba sedikit tentang perkara berkaitan dengan Kaabah ini.Dari pembacaan dan kuliah dapat lah sedikit pengetahuan.Terima kasih kepada penulis2
dan ustaz2 yg menyebarkan ilmunya untuk semua.Bagi uncle walau sedikit saja ilmu yang
uncle miliki tapi rasa bangga kiranya dapat dikongsi bersama2 anak2 dan cucu uncle.
Ilmu yang sedikit itu jika disebarkan adalah lebih baik daripada memeliki ilmu yang
bertimbum tapi disimpan.
1...HAJAR ASWAD....Ia adalah batu dari syuarga.Batu warna asalnya putih terletak
disudut Timur Kaabah.Semasa pembinaan Kaabah olih Nabi Ibrahim As bersama anaknya
Ismail.Nabi memerentah anaknya Ismail mencari batu untuk diletak dalam Kaabah sebagai
penanda.Batu ini diberi olih Malaikat Jibril kapada Nabi Ismail.Sekarang ini batu ini
berwarna hitam disebabkan luruhnya dosa2 orang yang mengucupnya.
2...RUKUN YAMANI....Rukun Yamani ini ialah penjuru Kaabah yang bertempatan dengan
Rukun Hajarul Aswad bagi orang buat tawaf.
3...HIJR ISMAIL...Asalnya kawasan Hijr Ismail termasuk dalam Kaabah yang dibina olih
Nabi Ibrahim.Selepas Quraisy membina semula Kaabah ia dikeluarkan dari dalam Kaabah.Sebab itu jika solat dalam kawasan ini ,solatnya sama dengan solat dalam Kaabah.
4...MULTAZAM.....Ialah kawasan hadapan Kaabah.Duduk diantara Hajarul Aswad dengan pintu Kaabah.Kawasan ini sangat mustajab bila berdoa.
5....MIZAB....Ia adalah pancuran emas.Diletak sebagai laluan air dari bumbung Kaabah masuk kedalam Hijr Ismail.Tempat ini juga mustajab bila berdoa.
6....SYUZARWAN....Ia adalah jubin yang dibina dibahagian bawah dinding Kaabah.Tidak
bolih bertawaf diatasnya atau sebahagian anggota badan diatasnya,tawaf jadi tidak sah.
7....KISWAH....Ia adalah kelambu Kaabah.ukuran 658 meter persegi.Selalu diganti setiap tahun pada pagi 9 zulhijah (hari wukuf).
8....MAKAM IBRAHIM....Ia adalah batu ada kesan tapak kaki Nabi Ibrahim (bukan kubur) dan diatas batu inilah Nabi Ibrahim berdiri semasa bina Kaabah.Disini dituntut berdoa selepas sembahyang sunat tawaf.

Hingga jumpa lagi dilain bicara.salam kasih sayang dari uncle.





Friday, 16 November 2012

SEJARAH KAABAH


Salam semua.Uncle akan curitkan serba sedikit tentang Kaabah yang telah uncle
dapat dari pembacaan dan juga dari kuliah2 yang uncle hadhiri.Semoga rakan2,anak2
dan cucu2 uncle dapat sedikit pengetahuan dari curitan yang tak seberapa ini.Kapada
yang lebih mengetahui uncle harap sudilah kiranya kongsikan bersama.
1....Kaabah adalah terletak dipusat bumi.Kompas tidak akan bergerak untuk menunjuk arah lagi disini.
2....Kaabah ini dibina olih Nabi Adam atas perentah Tuhan.Dalam Surah Al Imran ayat
96 bermaksud : Sesungguhnya rumah ibadat yang mula2 sekali dibina untuk manusia ialah
Baitullah diMekah yang berkat dan menjadi petunjuk umat manusia.
3....Kaabah ini pernah runtuh ketika banjir besar zaman Nabi Noh as.
4....Allah telah memerentahkan kapada Nabi Ibrahim as membina balik kaabah.Dibina
bersama anaknya Nabi Ismail as.
5....Kaabah dibaiki dengan dibuat pintu dan pasang kelambu olih raja Yaman.
6....Pembinaan bumbung Kaabah pula dibuat semasa pemerentahan Qusai bin Kilab
7....Kaabah ini dibaiki lagi olih penglima Hajjaj dizaman pemerentah Khalifah
Abdul Malik.
8....Kaabah ini dibina semula pada 1037 kerana runtuh disebabkan banjir besar diMekah.
9....Mengikut kajian ahli akademik dan sejarahwan Kaabah ini telah dibina semula
sebanyak 5 hingga 12 kali.
10...Kain penuntup atas Kaabah pula (sifarah )telah diadakan pada zaman pemerentah
sultan Abdul Aziz khan th.1290 H.
11...Kunci pintu Kaabah ini dijaga olih keturunan Bani Syaibah.


Inilah sedikit sebanyak yang uncle tahu.Sekira ada kesilapan atau kekurangan
anda semua tolong betulkan.semuga ketemu lagi.....uncle pencen.




Tuesday, 13 November 2012

PERKONGSIAN ILMU DARI KULIAH

Salam untuk semua kapada sahabat2 uncle,anak2 dan cucu2 uncle yang dikasihi semua.Pada pagi ini uncle ingin kongsikan bersama sedikit ilmu dari apa yang uncle dapat dari kulih dimasjid yang uncle dengar.Walau pun tak seberapa tapi uncle rasa ia sangat berfaedah untuk kita sama2 fikirkan.
1....Tentang keadilan Tuhan..Kadang2 kita merunggut kenapa kita ini susah.Tidak dijadikan kita ini orang kaya.Orang2 kaya dapat memakan makanan yang sedap2 dan mahal
harganya.Makan sampai kenyang.Manakala orang meskin pula dapat makanan yang kurang enak dan murah pula harganya.Tapi makan sampai kenyang juga.Jadi dua2nya dapat nikmat.
Bila sudah kenyang mereka tidak timbukan lagi hal2 makanan itu samada murah atau mahal.Meskin atau kaya dah sampai matlamatnya iaitu perut kenyang.Bila sampai peringkat membuangnya pula sama2 buang ditandas dan tidak fikir lagi mahal atau murah
yang dibuang itu.Semua ditandas tempat letaknya tidak kira dari yang berdajat atau tidak..cuba renungkan.
Orang2 kaya dapat tidur diatas tilam empok yg mahal harganya.Tidur dengan lena
kadang sampai bermimpi.Manakala orang2 susah pula tidur diatas tikar,tidur dengan lena juga dan dapat mimpi juga.Bila dah tidur tidak fikir lagi atas apa mereka tidur,dua2nya dapat nikmat tidur.Tentang mimpi pula kadang yg tidur atas tikar dapat
mimpi yg lebih indah lagi.Adilkan dua2 dapt tidur sepuasnya.
2.....Tentang Berjemaah...Syaitan sangat mudah menghampiri orang yang bersendirian.
sebab itu sembahyang dituntut berjemaah.Sebagai contohnya haiwan pemangsa akan menangkap mangsa yang telah berpecah dari kumpulan.Sebab itu ia akan pecahkan dulu
dari kumpulan dan mengejar yg telah keluar dari kumpulan dan senang mendapatnya.
3....Tentang pemimpin.....Bila pemimpin2 terdiri dari orang2 yang baik maka rakyat
nya atau orang bawahannya juga akan jadi baik.Sebagai contohnya khalifah Umar Abdul
Aziz.Pada satu hari ramailah gabnor2,rakyat2 yang datang kerumahnya untuk mengandu atau meminta.Orang2itu telah lama menunggu tapi khalfah tidak keluar juga.Setelah sekian lama menunggu akhir khalifah keluar berjumpa.Maka bertanya orang2 yang menunggu itu mengapa sekian lama tak keluar.Khalifah pun minta maaf atas apa yang
berlaku.Lalu ia pun beritahu bahawa bajunya basah dan tunggu sampai kering dulu baru
keluar.Ia tiada mempunyai pakaian lain dari yang itu.Orang ramai yg datang nak
meminta tadi semuanya terus balik tanpa menyatakan hajatnya.Mereka telah berfikir
bahawa khalifah lebih meskin dari mereka.Jadi meraka tak perlu meminta.
4....Kita semua ini kaya harta bila dibanding dengan Rasulullah.Kita ini kalau mati
walau tiada harta tapi ada juga pakaian2 yang ditinggalkan.Tetapi Rasulullah walau
ia seorang pemimpin agong dunia dan kekasih Allah.Ia mati tiada2 apa2 pun harta dunia
yang ditinggalkan.

Sama2 kita renongkan dan amabil mana2 yang bolih menjadi pengajaran buat kita
semua.Sesungguhnya Allah lebih mengetahui setiap apa yang ditentukan ini kapada
hamba.

Tuesday, 6 November 2012

Perjalanan Tiada Kepastian

Dah lama rasa nya uncle tak berbicara.Pada petang ini terasa pula untuk meluahkan rasa dihati pengalaman hidup yang uncle lalui.Sekurang2nya anak cucu uncle dapat mengetahui pengalaman hidup uncle dan kawan2 senasib.Pada April 1974 keputusan SPM yang uncle lalui di umunkan.Perasaan cemas,takut mula terasa didada.Uncle gagahi juga berkayuh basikal kesekolah untuk mengetahui keputusannya.Dalam hati sentiasa berdoa agar mendapat berita gembira.
Betapa hancurnya hati uncle bila dapati uncle dapat pangkat tiga.Cuma terdapat sebelas orang saja yg dapat dua.Kemana lagi orang2 spt uncle ini hendak tuju,kalau dapat pangkat 4 atau Gce bolih lah mengulangi lagi.Tingkatan enam hanya pangkat dua
saja yg layak.Sekolah swasta banyak tapi tiada kemampuan pula.Cita2 ada,kemahuan ada
tapi kemampuan tiada.Jadilah penganggur diusia muda yg sepatutnya diisikan dengan ilmu demi masa depan.Nak minta kerja tak tahu cara dimana dan bagaimana cara.Ini sebab uncle tinggal dikampung yg jauh dari dari dunia luar.Uncle betul2 jahil dalam perkara ini.Uncle tak pernah dengar apa itu JPA,SPA.Bahkan seluruh penduduk tempat uncle tak tahu perkara ini.
Orang2 kampung dan termasuklah uncle akan berasa megah bila dapat mengenali orang2 bekerja dengan kerajaan tak kiralah apa pangkatnya sekali.Walaupun ia seorang
office boy.Itula realitinya masyarakat kampung waktu itu.Menyanjung tinggi orang
makan gaji (bahasa yg diguna olih orang kampung kapada orang bekerja).Kerja makan
gaji sangat susah.Penduduk kampung yang mahu bekerja buruh landasan keretapi pun
terpaksalah merasuahkan mandur.Bagitu juga buruh2 diJPT kena rasuah juga.Mereka yang
menerima rasuah ini bukannya berkedudukan tinggi dalam jabatan hanya sekadar mandur
atau juruteknik rendah saja.Tapi itulah hakikatnya.Ada wang mudah dapat kerja.
Nasib uncle diuji lagi dengan pemergian emak uncle ketika bersalin adik kembar pada bulan Ogos pada tahun tersebut.Betapa gelapnya dunia ini dirasa.Sungguh kerdil
nya diri ini yang tidak bermaya.Berbagai persoalan difikiran silih berganti yang
tiada penyelesaian.Tentang masaalah hidup,tentang cita2,tentang kemeskinan yang
perlu dubah,tentang keluarga.Sungguh berat mata memandang berat lagi bahu memikul.
Kesihan pada ayah yang bekerja sebagai petani menanggung keluarga yg ramai adik2
masih kecil dan bersekolah.Bersabar dan adakah harus beserah pada nasib?
Ketika bapa saudara uncle yang bekerja disingapore balik kerana kematian emak tempuh hari,uncle mengambil keputusan mengikut bapa saudara kesingapore.Pada mulanya tidak dipersetujui keluarga.Maklum sajalah usia masih muda dan tak pernah tinggal
kampung halaman.Bermulalah uncle menjadi buruh kontrek binaan di singapura dalam
usia masih muda.Perasaan gembira mula la terasa dapat memegang duit banyak yg tak
rasa sepanjang hidup yg lalu kini dapat rasa. Tapi bagi anak2 dan cucu uncle
ini soal duit itu perkara biasa,berpuluh2 bahkan beratus dalam poket tu adalah
biasa saja.
Dari gaji uncle yg tak seberapa itu dapatlah uncle membeli pakaian,hantar sedikit
kat keluarga dikampung dan sedikit2 menyimpan.Uncle rasa sungguh nikmat bekerja
stiap bulan dapat wang,beli pakaian baru,makan apa sahaja yg terasa dihati.Pakaian
apa sahaja jenama dapat dibeli.
Majikan uncle ini orang putih iatu suami penyanyi sahara yaakob (satu ketika dulu
terkenal seorang penyanyi).Merata tempat uncle pergi spt johor,kuala lumpur, pulau
pinang dan lain2 lagi.Mengikut projek yg majikan dapat.Centeralnya adalah disingapore.Pagi2 keluar dengan pakaian kontrak,dan bertopi keras naik lori tiap2hari ketempat kerja.Bolih dikatakan seluruh cerok daerah disingapore ini adalah
temapat uncle bekerja.Bahkan sampai kepulau sentosa,pulau Bukum pun uncle ada kerja
disana.Lori adalah pengakutan pekerja disini. Tiap2 pagi beratus2 lori bahkan beribu
lori membawa pekerja kontrak setiap hari.Perasaan malu naik lori disini tiada sebab
banyaknya benda ini dan perkara bagi pekerja kontrak
Semasa bekerja dikuala lumpur terasa malu juga duduk atas lori bila berhenti tepi
bas.Tapi apa bolih buat itulah rezki kita dan kerja kita yang halal.Semua orang mahu
yang terbaik,tapi nasib tidak menyembelahi.Kemudian uncle dipanggil lagi untuk kerja
disingapore.Hari2 naik lori dan bertopi kuning yg keras.Majikan telah sewa sebuah
rumah dijalan bukit timah Road,berhampiran dgn universiti singapore sebagai tempat
tinggal pekerja.
Dua tahun berlalu terlalu singkat rasanya.Satu hari uncle deman dan tak bekerja
dan tinggallah keseorangan dirumah.Berbagai2 khayalan bermain difikiran dan berbagai
angan2 silih berganti.Maklum sajalah perkara ini dimainkan olih syaitan pada orang yang lalai.Lebih2 lagi free tidak berbayar.Dalam pada itu terfikir juga olih uncle
bila sakit,tak bekerja tak ada gaji.Kalau sakit lama maknanya lamalah tak berduit.
Kerja kontrak ini memang dapat duit banyak kalau kita sihat,kuat,selain gaji ada lagi
duit over time.Bila fikir tentang duit rasa suka tapi bila fikir masa depan,fikiran
jadi buntu.Mungkin satu kesedaran untuk berubah.
Lebih kurang dua hari sihatlah uncle.Mula bekerja semula.Pagi2 naik lori lalu depan universiti.Betapa seronoknya melihat anak2 muda mengilik fail2 dan buku2 pergi
kuliah.Berpakaian bersih kemas dan mempunyai masa depan yg cerah.Perkara tersebut
selalu bermain difikiran uncle sampai membawa tidur.Uncle terfikir bagaimanakah
nasib uncle ini dimasa depan yang tiada jaminan.Uncle masih muda lagi.Perjalanan
hidup ini masih jauh yg tiada kepastian.
Setelah puas memikir perjalanan hidup ini keesokan pagi uncle mengambil keputusan berhenti kerja.Semua kawan2 terkejut gila bila dengar uncle mahu berhenti kerja dan
balik kampung.Bahkan jurutera tempat uncle berkerja itu tak setuju uncle berhenti
kerja.Dia minta uncle bercuti saja dan datang bekerja semula.Uncle juga merupakan
pekerja rajin dan bagus dalam pekerjaan.Ucle ini disukai olih kawan2 dan majikan.Keputusan telah muktamad.Ikut hati mati,ikut rasa binasa.Tapi ini adalah
ikut fikiran yg terbuka mahu perubahan.
Bila berada dikampung fikiran celaru pula.Apa harus dibuat.Akhirnya uncle mengambil keputusan belajar semula ketingkatan enam.Berbekalkan sedikit simpanan yg ada uncle belajar diinstitut karya pasir mas.Selama dua tahun uncle belajar dan mengambil pepereksaan STPM.Dalam pepereksaan tersebut uncle lulus tapi uncle tak
dapat masuk universiti sebab kelulusan uncle rendah walau pun dah cukup syaratnya.
Dulu sangat susah masuk universiti bukan seperti sekarang ini.Sekarang ini banyak
tempat bolih belajar dan ada PTPTN pula.
Uncle jadi penganggur pula kali yang kedua.Akhirnya rezki uncle diberi Tuhan dapatlah uncle bekerja dijabatan perhilitan (mergasetua)diwisma persekutuan dikota
Bharu dan akhirnya di Gua musang Kelanatan.Bila bekerja dijabatan kerajaan barulah
terbuka minda kedunia luar.Dan tahulah tentang jawatan2,kedudukan,pergaulan dan ramailah kenalan berbagai peringkat dan jawatan.Dan tahu tentang kerja2 kosong yang
perlu diminta.Tentang perentah Am yang harus dipatuhi olih pekerja dansebagainya.
Tentang persatuan sekerja juga dah tahu.Barula terasa celik pengetahuan yang
selama ini amat menyusahkan.Kini ramailah kawan2 dipelbagai jabatan.
Diperhilitan uncle bekerja selama tiga tahun sahaja.Uncle telah mendapat
tawaran dijabatan telekom malayasia pula.Bermulalah episod pengembaraan uncle.
Uncle bekerja ditelekom Kuantan.Uncle telah bertemu jodoh dengan isteri ini dikuantanlah.Dapatlah tiga orang cahaya mata.satu lelaki dan dua perempuan.Uncle
membeli rumah dikuntan.Dengan niat hati untuk menetap selama2nya disini.Manusia
hanya bolih merancang tapi Allah telah menentukannya.Setelah lebih dua puluh tahun
diKuantan uncle di tukar pula keTemerloh dan Mentakab.Lebih kurang sembilan tahun disini sampailah masanya uncle bersara.Uncle terpaksa membeli pula rumah ditemerloh
sebab anak2 nak tinggal disini pula.Anak sulong uncle bekerja dikuala lumpur.Anak
uncle yg kedua ditahun akhir Uitm Shah Alam dibulan Desember ini tamatlah pengajian.
manakala anak bongsu Uncle part six Uitm Perak.
Termenong menanti hari esok yang belum tentu lagi kepastian.Allah menentu segala2nya .Kapada anak2 dan cucu uncle jika panjang umur kita bertemu dilain bicara.Salam sayang dari uncle untuk semua.....